Diabetes en de mond

 

Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Hier leest u wat diabetes met uw mond en tanden doet en wat u zelf kunt doen om problemen te voorkomen.

Wat is diabetes?

Diabetes (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Te veel bloedsuiker is ongezond en beschadigt op termijn onder andere de ogen, nieren, bloedvaten en ook de mond. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen in de mond. De genezing van ontstoken tandvlees verloopt bij hen vaak minder goed. Ook kunnen ontstekingen in de mond leiden tot complicaties in de algehele gezondheid.

Hebt u diabetes?

Bezoek dan regelmatig de tandarts of mondhygiënist. Ook als u geen klachten hebt. Of als u een kunstgebit draagt. Want diabetespatiënten merken vaak niet, of heel laat, dat zij tandvleesproblemen hebben.

Diabetes? Verzorg uw gebit dan extra goed!

 

Alles over uw gebit wat kost de tandarts?

Over de codes en prestaties

Tandartsen voeren verschillende tandheelkundige behandelingen (prestaties) uit. De overheid (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft een lijst met tandheelkundige behandelingen (prestaties) vastgesteld die voor alle tandheelkundig zorgverleners gelijk is. Elke behandeling (prestatie) is opgebouwd uit één of meer codes, een beschrijving en toelichting.