Beter betaalbaar

Veel patiënten zullen niet hebben ervaren dat de tandartsbehandeling ‘steeds goedkoper is geworden’. Jij zelf waarschijnlijk ook niet. De betaalbaarheid van de tandarts is voor de gemiddelde Nederlander met ruim 17 procent verbeterd, blijkt uit onderzoek in opdracht van de ANT. De tandartstarieven zijn het afgelopen decennium veel minder gestegen dan de inflatie, en de gemiddelde koopkracht is toegenomen. In het onderzoek is door ZorgmarktAdvies gekeken naar de ontwikkeling van de betaalbaarheid van de tandartszorg sinds 2006. De totale stijging is daardoor slechts 9 procent, veel lager dan de inflatie die in dezelfde periode circa 17 procent bedraagt.

ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes vindt het belangrijk dat patiënten hiervan op de hoogte zijn. “We zien nog steeds dat vrijwel alle zorgverzekeraars de premie van mondzorgverzekeringen jaarlijks met gemiddeld meer dan 6 procent verhogen. Hoewel de mondzorg dus in zijn geheel veel betaalbaarder is geworden, zorgt de tandartsverzekering ervoor dat goede mondzorg voor consumenten nog steeds duur is. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Ook hekelt Vaartjes de beperkte keuzevrijheid voor consumenten. “Het huidige tariefstelsel biedt geen mogelijkheid om hoogwaardige, innovatieve behandelingen of zorg op maat te leveren. Consumenten mogen bijvoorbeeld niet bijbetalen voor een duurdere vulling, wat in het buitenland wel kan.” (bron ANT)

Er is voor de prothese-dragende patiënt, met name op implantaten gedragen, het een en ander veranderd. Je kunt er een rekenprogramma op loslaten om de hoogte van de declaratie en de eigen bijdrage te kunnen vaststellen. Verder is er een verplichte eigen bijdrage van 10 procent voor reparatie en rebasen van een gebitsprothese. Ook is er een positieve ontwikkeling, de leeftijd voor een te vervangen frontelement op een implantaat is omhoog gegaan. Het wordt nu vergoed tot 23 jaar (was tot 18 jaar). Al met al is de tandheelkundige administratie er niet eenvoudiger op geworden in 2017. (Standby 01-2017)